Ik heb ontzettend lang gedacht dat moedig zijn betekent dat je geen angsten kent, gewoon doet en liefst blaakt van zelfvertrouwen terwijl je enge dingen doet zoals bijvoorbeeld op die persoon afstappen die je stiekem al een tijdje ziet zitten of een presentatie geven.

 

Intussen weet ik dat ik niet de enige ben die er zo naar kijkt. Ons beeld van moed als onverschrokken in het leven staan wordt deels mee in stand gehouden door onze maatschappij. We praten namelijk niet zo graag over onze kwetsbaarheid en hebben de neiging anderen het label “moedig” of “zelfzeker” toe te delen op basis van de buitenkant. Ook het goed bedoelde advies in boekjes of van die alleswetende vriendin doet niet goed aan onze definitie van moed. Denk maar aan titels als “nooit meer bang in 10 stappen” of raad als “je moet niet bang zijn, maar gewoon positief denken en doen”.

 
 

Maar wat is moed dan nu eigenlijk?

Gaandeweg leerde ik wat het betekent om moedig te zijn. Ik had als student ontzettend veel last van faalangst.

 

De examenperiode was dan ook steeds weer een helse periode. Wonder boven wonder slaagde ik er keer op keer in om toch te doen wat nodig was – zijnde studeren en naar het examen gaan – met angstzweet op mijn voorhoofd. Een vriendin vertelde me dat dat moedig was en ik voelde dat dat waar was.

 

Een andere openbaring rond moed kwam er tijdens mijn eerste opleiding ACT. Ik leerde er niet alleen dat angstige gedachten en gevoelens van angst normaal waren en ging me hierdoor eindelijk minder vreemd voelen. Daarbij leerde ik ook dat zulke interne worstelingen je niet tegen hoeven te houden om moedige stappen te zetten.

 

Dus als je mij nu vraagt wat moed is, zeg ik niet meer “nooit bang zijn” maar zeg ik “bang zijn en toch doen”. Ik heb lang gedacht dat moed en angst elkaar uit sluiten. Nu weet ik ze gaan vaak samen.

 

En dat is ook wat we mensen willen bijbrengen. We willen mensen leren dat je bang kan zijn en moedig tegelijk, dat angst (of eender welke andere lastige emotie) je niet tegen hoeft te houden om een waardevol bestaan te leiden en te doen wat er echt belangrijk is voor je.

 

“Courage is not the absence of fear. Courage is feeling the fear, the doubt, the insecurity and deciding that something else is more important”

 

En dat soort moed, lieve mensen, gunnen we elk van jullie.

 

Warme groetjes,

Ann 

http://www.kurago.be